blogg

Kvarndagen 27 maj

Vi hade ännu en solig och varm kvarndag med många besökare och god försäljning av mjöl och fika. Denna gång ökade försäljningen av vetekli som följd av att vi informerade om dess höga näringsvärde.

Många sa att de uppskattade att vi börjat lägga upp beskrivningar på kvarnens maskiner och processer på vår webbplats.

Ett stort tack till alla som hjälpte till. Utan er volontärer skulle vi inte kunna ha några kvarndagar.

Besökarens Guide till Kvarnen

Kvarnvikens kvarn och såg har många maskiner och utrustning. I kvarnen finns texter som förklarar hur kvarnen fungerar och vad de olika maskinerna gör.

Det har länge varit efterfrågat att få denna information online. Nu har vi lagt upp alla texter och beskrivningar på vår hemsida. Du hittar dem här.

Vår hemsida fungerar lika bra på en dator, som på en mobil eller surfplatta. Det går därför att läsa på i förväg hemma på datorn, eller under besöket på en mobiltelefon.

Saknar du något? Skriv en kommentar nedan eller kontakta oss i föreningen.

Kvarndag söndag 27 maj

På söndag är det dags för kvarndag igen. Vi hoppas på lika fint väder som förra gången. Öppet kl 11-16, försäljning av nymalet ekologiskt mjöl och kaffeservering.

Vi behöver även denna gång folk som vill hjälpa till med olika sysslor på kvarndagen. Det behövs folk som kan hjälpa till med t.ex. malningen, försäljningen av mjöl, i kaféet med mackor och kaffe, att guida runt i kvarnen mm. Hör av dej på föreningens e-mail om du är intresserad. Vi som hjälper till brukar ses vid 10-tiden på kvarndagarna.

Strålande första kvarndag

Den 13:e maj bjöd på vackert sommarväder och mycket folk. En del trogna besökare återkom för att köpa nymalet ekologiskt mjöl, andra hade vägarna förbi och häpnade när de tittade in.

Många köpte mjöl. Vi sålde ca 650 kg mjöl. Många köpte fika och njöt av solen. Kanelbullarna till kaffet tog slut efter halva dagen, men ostsmörgås till kaffet är också gott. Totalt var det nära att vi slog omsättningsrekord. Nockeby Bageri var på plats och sålde ljuvligt matbröd, bakat på kvarnens mjöl.

Ett stort tack till alla som hjälpte till.

För er som missade dagen så kommer nästa chans söndag den 27:e maj.

Kvarndag söndag 13 maj

 

Kvarnvikens kvarn

Söndag den 13 maj är det dags för årets första kvarndag. Vi är ett litet gäng i föreningen som brukar ställa upp och hjälpa till. Men vi välkomnar fler med öppna armar.

Vi behöver hjälp med följande: Mjölnardrängar som kan hjälpa till med malningen. I kaféet med försäljning, att bre smörgåsar, brygga kaffe mm. Vid mjölförsäljningen med att väga upp och paketera mjöl. Vi behöver även guider som kan prata med besökarna och berätta om kvarnen.

Hör av dej om du är intresserad av att hjälpa till eller har frågor, enklast att maila via hemsidan. Annars träffas vi den 13:e, vi öppnar kl 11 men vill du hjälpa till är det bra om du kan komma lite tidigare. Kan du bara vara med en del av dagen så är din hjälp ändå värdefull.

Byte av lager till kvarnstenen

Nu under vintern håller vi på med att byta lagret till axeln för kvarnstenen. Det är alltså det lager som håller kvarnstenen som väger ca 900 kg och roterar med ca 160 varv i minuten. Lagret är tillverkat av trä, pockenholz som är världens hårdaste träslag. Det innehåller också feta hartser som gör träslaget lämpligt just som lager, där det är svårt att komma åt att smörja. Lagret är av 6 delar som sitter i 3 grupper runt axeln i ett lagerfäste och justeras med hjälp av träkilar. Det gamla lagret hade blivit slitet och behövde bytas. När lagret är färdigt måste även kvarnstenen balanseras, vilket man gör med hjälp av blyvikter.

Gott Nytt År!

Gott Nytt År från Kvarnviken!

Glöm inte att betala medlemsavgiften för 2018. I år har vi inte skickat ut några inbetalningskort för Plusgirot, eftersom det är väldigt få som använder dem. Detta för att inte slösa på papper för miljöns skull. Så sätt in medlemsavgiften för 2018 på Plusgirokonto 487 18 35-7. Avgiften är 120:- för enskild medlem och 150:- för en familj. Ange namn, adress och eventuell e-postadress. Om vi får in tillräckligt många e-postadresser så kan vi börja skicka ut information via e-post, lite oftare än med vår tidning. För nya medlemmar som betalat sin första medlemsavgift efter 1 september 2017 så gäller den avgiften även för 2018.

Bilden är inte tagen nu, utan är från november 2016.

Provkörning av vattenturbinen.

Lördagen den 4 november så provkörde vi kvarnens vattenturbin efter 5 år av renovering. Senast vi körde med turbinen var i september 2012. Sedan demonterade vi turbinen för renovering. Arbetet har bekostats med ett bidrag för arbetslivsmuseer från Riksantikvarieämbetet. Själva renoveringen var egentligen klar redan i våras, men på grund av en ovanligt torr sommar så har det inte funnits tillräckligt med vatten i sjön förrän nu. Provkörningen gick bra, turbinen gick som den skulle. Ett par mindre läckage av vatten behöver tätas, ett lager gick varmt och måste justeras och drivremmen behöver spännas innan nästa turbinkörning.

När vi kommer att köra turbinen nästa gång vet vi inte än, det bero på hur mycket vatten det finns i sjön.

Se fler filmer om kvarnen på vår youtube kanal.