Arbetsdag söndag 16 februari klockan 10:00

Eureka brushing and separating machine

Nu på söndag har vi årets första arbetsdag i Kvarnvikens Kvarn & Såg. Alla som har möjlighet att hjälpa till är välkomna.

Det planerade arbete vi kommer att göra är att montera rensmaskinen på bilden ovan. Maskinen hade fått mekaniska yttre skador, dessa delar är nu nytillverkade.

Är du snickarkunnig eller allmänt händig finns flera uppgifter att utföra. Ett stag till en av våra symaskiner i utställningen har gått sönder och behöver åtgärdas. Vedspisen i utställningen är rejält rostig skulle behöva putsas upp.

Ett lite större snickeri projekt är nytillverkning av trummor. Det finns fler saker att göra. Kontakta Björn om du vill veta mer (bjorn@kvarnvikensmuseum.se).

Vi kommer också att sätta upp en ny utställning i museet kallat Qvarnteknik i det stora mjölrummet. I den utställningen beskrivs funktionen av alla maskiner tillsammans med en beskrivning av fabriken som tillverkat dem. Beskrivningen av funktionen kommer från den illustrerade katalog som fabrikör Knut Ljunglöf använde när han köpte maskinerna till kvarnen på 1880-talet. Informationen om fabrikerna har vi ägnat vintern till att hitta.

Det finns ingen värme i kvarnen eller magasinet. Varma oömma kläder rekommenderas. Vi kommer att ha på värme i kaffet så det går att gå dit och värma upp sig. Vi kommer att bjuda på soppa.

Eureka borstmaskin. Made in USA av en tillverkare som finns än idag. Mer information kommer att finns i den nya utställningen Qvarnteknik.