blogg

30 år som museum

Kvarnens dag, söndag 29 maj 1988

För några veckor sedan skrev Björn i ett inlägg att vi nu haft öppet hus där vi visat upp kvarnen i drift i 30 år. Jag har läst i föreningens nyhetsblad ”Hembygdsnytt” om de första årens arbete.

Fortsätt läsa ”30 år som museum”

Städning av spannmålsmagasinet söndag 14 oktober

Matsalsbord, en del av vår utställning i spannmålsmagasinet.

Vi söker frivilliga som kan hjälpa till och städa spannmålsmagasinet söndagen den 14 oktober. Vi planerar att starta klockan 9.00.

Vi behöver hjälp med dammsugning och att flytta prylar.

  • Alla tre våningarna behöver dammsugas, inklusive reglar och fönster. Vi har tillgång till tre stora dammsugare.
  • Ett av mjölrummen på andra våningen ska tömmas på prylar. En del ska slängas, annat kommer att placeras på första våningen. Mjölrummet ska användas för utställning om de människor som bott och arbetat i Kvarnviken mellan 1850 och 1950.
  • Det behöver också flyttas runt en del prylar på första våningen. På sikt vill vi ställa i ordning en av arbetsplatser där mjöl tidigare packades. Steg 1 är att tömma hela ytan. I steg 2 behöver vi hjälp av snickarkunniga personer.

Hör av dig till mig (jan-erik@kvarnvikensmuseum.se) om du har möjlighet att delta. Vi kommer att bjuda på lunch (grönsakssoppa och nybakat bröd) i Kaffe Torken, vi behöver därför veta hur många som kommer.

OBS! Det finns ingen värme i spannmålsmagasinet!

Kvarnåret 2018

Klarblå himmel, strålande sol och många besökare hade vi på kvarndagen den 16 maj 2018.

Varje år sedan kvarnen återstartades för 30 år sedan, har vi vår och höst haft kvarndagar då vi visat upp Kvarnvikens Kvarn & Såg i full drift. I år hade vi fem kvarndagar: två i maj, en i augusti och två i september. På kvarndagarna har vi sålt nymalet mjöl och haft vår kafeteria öppen med nybakade bullar och Upplandskubb. Vid de tre senaste tillfällena har vi också haft utställningar i magasinet som varit välbesökta.

Nu tar kvarndagarna vinteruppehåll. Men vi i föreningen kommer att fortsätta med olika aktiviteter. En del renoveringsarbeten kommer att utföras, och vi kommer fortsätta bygga på våra utställningar i magasinet.

Vi vill tacka alla som besökt oss under året, och ett extra stort tack till alla frivilliga som ställt upp och arbetat för att göra kvarndagarna möjliga.

Frivilliga sökes till årets sista kvarndag söndag den 23 september

 

Mjölnare med decimalvåg.

Vi har haft två kvarndagar (öppet hus) under hösten med många besökare. Tack vara alla frivilliga som ställt upp har dessa kvarndagar blivit lyckade för våra besökare.

Om en vecka på söndag den 23 september kl 11-16 är dags för årets sista kvarndag. Det behövs frivilliga krafter före, under och efter vi har öppet. Det är gräs som ska klippas, stolar och bord som ska tas fram, hjälp i kaffeserveringen och i mjölförsäljning, hjälp med guidning i kvarnen, sågen och museet, och hjälp med städning efteråt. Har du möjlighet att hjälpa till är du välkommen! Maila gärna Björn på bjorn@kvarnvikensmuseum.se och berätta att du kommer.

Dagen före vi har öppet, på lördag den 22 september, kommer vår mjölnargrupp att mala. Detta är ett fysiskt krävande arbete. Vill du hjälpa till och mala, och få en möjlighet att lära dig mala, så kontakta mjölnare Björn på telefon 070-548 14 11 eller maila bjorn@kvarnvikensmuseum.se och prata med honom så får du reda på tider och vad du behöver ha med dig.

Kvarndag (öppet hus) söndag 9 september

Vägen Råcksta gård – Vällingby gård. 20 augusti 1950. Foto: Åke Blomberg.

På söndag den 9 september är det åter öppet hus i Kvarnvikens kvarn klockan 11-16.

Vi har nymalet ekologiskt mjöl till försäljning och kaffeservering i kvarnkammaren.

Gratis inträde.

I spannmålsmagasinet har vi börjat bygga upp utställningar med olika teman. Bland annat en utställning om hur ett mjölnarhem såg ut i början av 1900-talet. Och om kvinnornas arbetsvardag vid samma tid. I spannmålsmagasinet finns också fotografier av Åke Blomberg från 1948-1950.

Ur arkiven – Åke Blomberg bilder

Vagnslider och ladugård på Råcksta gård. Bostaden i fonden var ”kogubbens” eller första man i ladugården. 10 augusti 1950 klockan 14:00.

Vid några tillfällen åren 1948 och 1950 promenerade Åke Blomberg i landsbygden kring Kvarnviken. Han tog bilder av gårdarna Råcksta, Vällingby, Grimsta och Nälsta. Han fotograferade torp och en kvarn. Och han fotograferade åker och äng.

Idag har staden tagit över, och det mesta av landskapet är borta. Med ett undantag. Kvar finns Kvarnvikens kvarn nästan som det såg ut på 1940-talet. Vägen som tidigare inte var mer än en bred skogsstig har fått asfalt. Och djuren som en gång betade i området är borta. Men annars är området sig likt, kvarnen är i drift, likaså är sågen.

Åke Blomgren har haft vänligen att donera dessa bilder till Museet Kvarnvikens kvarn & Såg.

Se alla Åkes bilder här, eller se dem i utställningen i Spannmålsmagasinet på andra våningen när vi har öppet hus (kvarndag).

Lyckad kvarndag 26 augusti

Idag har vi haft en lyckad kvarndag. Vädret var bra, med undantag av en rejäl regnskur mitt på dagen. Vi kunde nu visa upp våra påbörjade utställningar i magasinet samt eldrummet i kvarnkällaren. Kanelbullarna från Nockeby Bageri och Upplandskubbarna i kaféet var uppskattade av besökarna. Nästa kvarndag är om två veckor, 9 september.

Frivilliga att hjälpa till på söndag

På söndag 11-16 är det öppet hus/kvarndag. Vi har akut behov av frivilliga som hjälper till. Det behövs personer till mjölförsäljning, kaffeförsäljning och hjälp med malning.

Du som kan hjälpa till är välkommen vid 10-tiden. Ring gärna Björn på telefon 070-548 14 11 eller maila bjorn@kvarnvikensmuseum.se.