blogg

Arbetsdag 17 augusti 2019

Rektangulära fyrluftsfönstret på den norra långsidan

Höstens kvarndagar (öppet hus) i Kvarnvikens kvarn närmar sig med stormsteg. På lördag den 17 augusti med start 10:00 har vi en arbetsdag för att förbereda kvarndagarna.

På programmet står städning i olika former. Det behöver dammsugas, köket och toaletter städas, gräset klippas.

Vi hoppas att Du har möjlighet att delta. Vi bjuder på lunch.

Bakom kulisserna

Vi har nu haft en av vårens kvarndagar. På söndag den 26 maj är det dags för vårens andra och sista möjlighet att köpa mjöl och titta på kvarn och museum. I filmen ovan får vi följa mjölnare Björn när han förberedde kvarnen.

De de båda filmerna nedan visar vi hur rensning går till samt malning och siktning.

Om du har möjlighet att hjälpa till med försäljning av mjöl och fika, eller med annat runt omkring (allt från gräsklippning till guidning) så hör dig av till Björn. Den mesta malningen kommer att ske på lördag den 25.

Frivilliga sökes till årets första kvarndag söndag den 12 maj

Om en vecka, söndagen den 12 maj, är det årets första kvarndag (öppet hus) hos Museet Kvarnvikens kvarn & Såg. Vi behöver din hjälp med olika sysslor både före och under kvarndagen.

Lördagen den 11 maj kommer kvarngruppen att mala. Kontakta
mjölnare Björn på telefon 070-548 14 11 eller mail bjorn@kvarnvikensmuseum.se om du kan hjälpa till.

Efter malning, på lördag eftermiddag, behöver kvarnen och omgivningen städas. Kontakta Björn om du kan hjälpa till med detta.

Söndagen den 12 maj är det kvarndag. Det brukar komma många besökare som vill köpa mjöl och fika, eller bara titta runt. Vi behöver flera personer som hjälper till med att sälja mjöl och hjälper till i kafeterian. Vi drar igång förberedelserna kl 10. Vi kommer att servera soppa till lunch för alla som hjälper till på kvarndagen. Det är bra om du mailar eller ringer Björn eller mig (jan-erik@kvarnvikensmuseum.se) och berättar att du kommer så att vi kan planera.

I väntans tider ….

Söndagen den 12 maj är det dags för årets första kvarndag (öppet hus) i Kvarnvikens kvarn. Som vanligt kommer det att finnas nymalt mjöl, kaffe och bullar att köpa. Och det kommat att finns mycket att titta på i kvarnen och i magasinet/museet.

Dags att boka in kvarndagen i kalendern! Och kan du inte den 12 maj, så kommer en ny möjlighet den 26 maj.

Vi arbetar nu intensivt med alla förberedelser. I filmen får vi följa mjölnare Björn när han byter kvarnstenslager i ett av stenparen inför årets säsong, den 29:e med öppet hus i föreningens regi.

Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna

Munktell lokomobil utanför Muntell museet i Eskilstuna, februari 2019.

En mild februaridag åkte en liten grupp från föreningen till Eskilstuna och Munktell-museet. Vi var på jakt efter leverantören av den 13 hk lokomobil som enligt brandförsäkringen fanns när Kvarnvikens kvarn var ny.

Fortsätt läsa ”Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna”

När Ljunglöf köpte en kvarn

I början på 1880-talet bestämde sig Knut Ljunglöf för att det var dags att modernisera kvarnen som tillhörde Råcksta gård.  Den gamla kvarnen vid Kvarnviken var visserligen relativt ny, men byggd med en ålderstigen teknik. Hur gjorde då Ljunglöf för att få en toppmodern kvarn? Han köpte den på postorder.

Fortsätt läsa ”När Ljunglöf köpte en kvarn”

Ur arkiven – Berggrens handelsträdgård

I 2002 års decembernumer av vårt medlemsblad
Hembygsnytt fanns en artikel författad av Lars Berggren. I denna berättade Lars om hur hand farfar anlade en handelsträdgård i Hässelby. Jag har lagt in länkningar i texten. 

Fortsätt läsa ”Ur arkiven – Berggrens handelsträdgård”