blogg

I väntans tider ….

Söndagen den 12 maj är det dags för årets första kvarndag (öppet hus) i Kvarnvikens kvarn. Som vanligt kommer det att finnas nymalt mjöl, kaffe och bullar att köpa. Och det kommat att finns mycket att titta på i kvarnen och i magasinet/museet.

Dags att boka in kvarndagen i kalendern! Och kan du inte den 12 maj, så kommer en ny möjlighet den 26 maj.

Vi arbetar nu intensivt med alla förberedelser. I filmen får vi följa mjölnare Björn när han byter kvarnstenslager i ett av stenparen inför årets säsong, den 29:e med öppet hus i föreningens regi.

Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna

Munktell lokomobil utanför Muntell museet i Eskilstuna, februari 2019.

En mild februaridag åkte en liten grupp från föreningen till Eskilstuna och Munktell-museet. Vi var på jakt efter leverantören av den 13 hk lokomobil som enligt brandförsäkringen fanns när Kvarnvikens kvarn var ny.

Fortsätt läsa ”Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna”

När Ljunglöf köpte en kvarn

I början på 1880-talet bestämde sig Knut Ljunglöf för att det var dags att modernisera kvarnen som tillhörde Råcksta gård.  Den gamla kvarnen vid Kvarnviken var visserligen relativt ny, men byggd med en ålderstigen teknik. Hur gjorde då Ljunglöf för att få en toppmodern kvarn? Han köpte den på postorder.

Fortsätt läsa ”När Ljunglöf köpte en kvarn”

Ur arkiven – Berggrens handelsträdgård

I 2002 års decembernumer av vårt medlemsblad
Hembygsnytt fanns en artikel författad av Lars Berggren. I denna berättade Lars om hur hand farfar anlade en handelsträdgård i Hässelby. Jag har lagt in länkningar i texten. 

Fortsätt läsa ”Ur arkiven – Berggrens handelsträdgård”

Nästa station Kvarnviken


Del av ångbåtslinjen mellan Brogård och Stockholm. Ångbåtskarta öfver Stockholms omgifningar: Mälaresidan. D.M. Eurén 1897.

Under andra halvan av 1800-talet började det byggas vad vi idag kallar kollektivtrafik runt Stockholm. På land anlades järnvägslinjer. I Stockholms skärgård, som sträcker sig från Arboga i väster till Sandhamn i öster, etablerades ett allt mer finmaskigt nät av ångbåtslinjer.

Fortsätt läsa ”Nästa station Kvarnviken”

Ur arkiven – Bertel Hast minns sin barndom

Vällingby skolhus. 6 augusti 1950 klockan 11:00. Foto: Åke Blomberg (CC BY-NC-ND)

I föreningens tidning Hembygdsnytt nummer 1 år 1987 fanns en artikel om Vällingby / Hässelby i förvandling av Bertel Hast, där Bertel berättar om sin barndom under 1930-, 40- och 50-talen.

Fortsätt läsa ”Ur arkiven – Bertel Hast minns sin barndom”

30 år som museum

Kvarnens dag, söndag 29 maj 1988

För några veckor sedan skrev Björn i ett inlägg att vi nu haft öppet hus där vi visat upp kvarnen i drift i 30 år. Jag har läst i föreningens nyhetsblad ”Hembygdsnytt” om de första årens arbete.

Fortsätt läsa ”30 år som museum”